Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  BIDEN AND THE NEOCONS DECIDE TO ATTACK RUSSIA.     Interview met aartsbisschop Carlo Vigano over de huidige westerse anti-mens agenda (9-1-2024, engelstalig).   Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Aktes, aantekeningen

Aktes, aantekeningen

Persoonsnr 33691 Stamvader Relatiecluster_1
Achternaam Wtenbogaert (Uyttenbogaart) Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen Vader Augustijn Peters Wyttenbogaert 1500 Naamgenoot Johan Augustijns Uyttenbogaert 1608
Voornaam Johannes Augustijns Moeder Heijlwich (Helena) Gerrits Hamel 1511
Beroep_bijzonderheden voorman remonstranten, legerpredikant, hofpredikant te Den Haag van stadhouder Maurits van 1599 tot 1610. 1e_partner Anna van den Broeck 1570-1605 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X 1) Anna van den Broeck (ca 1685), dr v en . X 2) Maria Dominicusdr Petitpas (2-4-1606 Den Haag), dr v Dominicus Petitpas en NN. 2e_partner Maria Dominicusdr Petitpas 1566-1640 5e_partner
Data_persoon Johannes Augustijns Wtenbogaert (Uyttenbogaart), zn v Augustijn Wtenbogaert (Uyttenbogaart) en Helena (Heylwig) Hamel. Geb. 11-2-1557 Utrecht. Overl. 4-9-1644 Den Haag. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 11 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 2 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1557 Overlijdensjaar 1644 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Utrecht Plaats_overlijden Den Haag Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN "Leven, Kerckelycke Bedieninge ende zedige Verantwoordingh" (Genealogie De Haan cs) Hij beschreef in zijn "Leven, Kerckelycke Bedieninge ende zedige Verantwoordingh", uitgave 1647, dat hij geboren was op 11 februari 1557 en dat zijn vader was Augustyn Pietersz Wtenbogaert en zijn moeder Heylwich Hamels van Heusden.
ALGEMEEN "Leven, Kerckelycke Bedieninge ende zedige Verantwoordingh" (Genealogie De Haan cs) Zij was bij zijn geboorte 46 jaar, "na 12 jaar onvruchtbaar te zijn geweest" en hij zegt verder dat zijn moeders geslacht in de regering van Heusden is geweest.
ALGEMEEN "Leven, Kerckelycke Bedieninge ende zedige Verantwoordingh" (Genealogie De Haan cs) In hoofdstuk 19 vermeldt hij, dat hij in september 1633 aanwezig is geweest bij de begrafenis van mr. Gerard Hamel, advocaat van de Staten van Utrecht, "mijn neef (wij waren volle susters ende broeders kinderen)"
BEROEP Door toedoen van prins Maurits en Johan van Oldenbarneveld werd hij in maart 1590 tot predikant in Den Haag beroepen, na verschillende uitnodigingen te hebben afgeslagen.
BEROEP In 1591 werd hij tot hofpredikant van prins Maurits benoemd. Als predikant was hij weldra door zijn grote welsprekendheid en zijn beminnelijk karakter bij allen geliefd.
BEROEP Hij predikte zowel in het Hollands als in het Frans. In 1599 vergezelde hij prins Maurits in het leger, nadat hij tot veldpredikant was benoemd.
BEROEP In die dagen van spanning werd hij door Van Oldenbarneveld betrokken in allerlei zaken die hen later tot misdaad zijn aangerekend.
BEROEP Hen werd verweten dat zij een verstandhouding met Spanje en met de Jezuïeten onderhielden.
BEROEP Op aanraden van zijn vrienden, als mede van Louise de Coligny - de vrouw van Willem van Oranje - nam Uytenbogaart de wijk naar de Zuidelijke Nederlanden. Hij vestigde zich in Antwerpen.
BEROEP Onder zijn beleid kwamen ballingen te Antwerpen in een vergadering bijeen, waarin de grondslagen der Remonstrantse Broederschap werden vastgelegd.
BEROEP Op 30 september 1619 werd de Remonstrantse Broederschap gesticht.
BEROEP Intussen was Uytenbogaart door de Haagse kerkenraad eervol ontslagen, maar door de Provinciale Synode van Delft, onverhoord, veroordeeld en afgezet.
BEROEP Dit kerkelijk vonnis had in 1619 een politiek staartje. Na een rechtzitting in mei 1629 werd Uytenbogaart voor altijd verbannen en zijn goederen werden verbeurd verklaard.
BEROEP Toen het Twaalfjarig Bestand in 1621 ten einde liep en de Spaanse Nederlanden dus weer vijandelijk gebied werden, wilde hij niet in Antwerpen blijven wonen en vertrok naar Parijs.
BEROEP Hij vestigde zich later in Rouan. Gedurende zijn ballingschap heeft Uytenbogaart veel geschreven, onder andere brieven aan zijn vrouw.
BEROEP Herhaaldelijk werd hij verzocht om tot de roomse kerk over te gaan, dat hij onvoorwaardelijk afsloeg.
BEROEP Hij verbleef in Rouan tot aan de dood van prins Maurits in 1625. Daar hij erg naar Den Haag verlangde, schreef hij een brief aan Frederik Hendrik, de zoon van prins Maurits.
BEROEP Hij kreeg toestemming om terug te keren en op 26 augustus 1626 kwam hij in Rotterdam aan.
BEROEP Een verzoek van de generaliteit, om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen waarop zijn vonnis berustte, werd afgeslagen.
BEROEP In 1629 lukte het Petitpas om de confiscatie van Wtenbogaerts huis ongedaan te maken. Na enig tegenstribbelen verliet Rosaeus in april 1630 de woning.
BEROEP Het huis was echter zo verwaarloosd, dat het leek of ‘Mansvelders en Kroaten er hadden huisgehouden’ (Wtenbogaert, 324-325, 459-462 en 474).