Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  BIDEN AND THE NEOCONS DECIDE TO ATTACK RUSSIA.     Interview met aartsbisschop Carlo Vigano over de huidige westerse anti-mens agenda (9-1-2024, engelstalig).   Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Aktes, aantekeningen

Aktes, aantekeningen

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 37315 Stamvader Relatiecluster_1
Achternaam Zuydlandt Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen van Vader Naamgenoot
Voornaam Iman Cornelisz Moeder
Beroep_bijzonderheden schout Steenbergen 1595. Huizinge v Hertsbeek: jhr. Roelof van Daelhem; deze 15 Nov. 1541 aan mr. Yman Cornelisz, schepen van Zierikzee. NB: Maria Lievensdr de Huybert, dr van (zus) Levina Cornelisdr van Zuydland, X Ewout Jacobs vd Dussen! 1e_partner Maria Montens 1515 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X Maria Montens, dr v Hendrik Montens en Johanna Willems de Roovere. Kind: Cornelis X Catharina Tacquet (ca 1580, geb. ca 1555) (Kind: Iman X Catharina Montens). 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Iman Cornelisz van Zuydlandt, zn v en . Geb. 1515. Schepen van Zierikzee. Onderzoekingen tonen ook aan dat de familie Tacquet belangrijke kopstukken waren van de (Noordhollandse, ook Atrechtse) Waldenzengemeenschap. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag Overlijdensmaanddag Rechte_afstamming 0
Geboortemaand Overlijdensmaand Speciaal 0
Geboortejaar 1515 Overlijdensjaar Niet_publiek 0
Geboorteplaats Plaats_overlijden Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Zoon Cornelis van Zuydlandt 1545 1e_partner Catharina Tacquet 1555 2e_partner
Dochter Elisabeth van Zuijdlandt 1545-1601 1e_partner Paulus van Hertsbeke 1540-1610 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN Stadsarchief Breda te Breda, Vestbrieven Schepenbank Breda 1499-1811, Bron: boek, Deel: 535, Periode: 1651-1655, Breda, inventaris­num­mer 535, 23 februari 1655, Vestbrieven 1651 - 1655, folio 317r vestbrief op 23 februari 1655 te Breda: Geregistreerde: Servaes van Panhuijs. [.. zus Margareta.. Jacob Godijn...zus en wed. Maria..Catharina van Suidtlant...van Moermont...nagelaten goederen van Agnes Montens..In de kantlijn: rentmeester Adriaen Bacx..]
BEZIT Schepenregister Antwerpen 1579, n° 357, pag. 479. CORNELIS YEMANS VAN SUYLAND, volgens procuratie 14 maart 1579 gepasseerd te Coelen, blijkt hij te bezitten 2/3 van een boerderij gelegen te Sint Jobs int Ghoor.v
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Robrecht Jansz. van Heusden was de eerste bewoner van het huis en verkocht het iets voor 1340 aan de familie Sweertvegher. Zelf ging hij wonen in een huis oostelijk gelegen van het perceel Sweertvegher. I
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda In de schepenakte uit 1340 worden de buren van Ida met naam en toenaam genoemd, zijnde: Ghibeken Boc op die een side en Beatrice Reyswinden op dander side.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda De familie Sweertvegher blijft op het perceel wonen tot tenminste 1432. Het perceel is dan in handen van Jan Sweertveghers.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Rond 1460, wanneer de familie Aert Fraey het huis van Jan Sweertvegher bewoont, wordt het perceel opnieuw verdeeld. De westzijde ervan wordt afgesplitst en verkocht aan Raes Cornelisz., kanunnik van de O.L.Vrouwe Kerk.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Van Hooydonk gaat er in zijn onderzoek van uit dat Jan vermoedelijk de zoon is van een in 1368 genoemde Abraham Janssen Sweertvegher, die een rente bezat op een ander huis in de Gasthuisstraat.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Maar in de stamboom van deze familie vinden wij duidelijk een vermelding van genoemde Jan die de zoon was van Janszoon Sweertvegher. Dit nu was een broer van Abraham.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Cornelis Keyen kocht in 1502 de westelijke helft van het huis van Aert Fraey. Hij woont er tot 1512. Kanunnik Raes verkocht in 1512 zijn huis ook aan Cornelisz. Keyen, die het meteen doorverkocht aan zijn broer de notaris/priester Michiel Keyen.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda De erfgenamen van Michiel Keyen, dat wil zeggen zijn broer Cornelis Keyen en zijn familie, verkochten in 1513 in één keer de drie huizen aan Henrick Montens, de rentmeester van de graaf van Nassau in Diest.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda Ten oosten van Huis Montens (heden Veemarktstraat 48) lagen De Roskam en, dieper naar achteren, het huis De Drie Croonen.
BEZIT ERIC DOLNÉ: bischoppelijk paleis Breda De Roskam moet gebouwd zijn rond 1250 en had een voorerf aan de Veemarkt; De Drie Croonen wordt vermeld vanaf ca. 1330. Pas veel later vernemen we dat de Roskam een vierkant huis was waarvan onder het huidige pand niets meer is terug te vinden.
BROER/ZUS Hadwig X Marinus Willem Jacobse van Duyveland
FAMILIE Cornelis de Hooghe nog nauwe kontakten onderhield met de aangetrouwde familie van zijn moeder, niet alleen met de familie Bruijn/Van der Dussen, maar eveneens met de daaraan weer aangetrouwde familie Zuydland, die hij van leningen voorzag.
FAMILIE 10 juli 1578 1 stuk 24K Akte van protest gepasseerd voor Jan Walewjns, notaris te Antwerpen, door Cornelis de Hooghe en zijn echtgenote Maritgen Cornelis Trompersdochter contra Cornelis Yemantsz. te Middelburg wegens de aflossing van een obligatie.
FAMILIE - dat de akte bij een notaris te Antwerpen is uitgeschreven terwijl Cornelis en zijn vrouw in Rotterdam woonachtig waren en Cornelis Yemantsz te Middelburg.
FAMILIE - dat het een "akte van protest" betreft. Als Cornelis en/of zijn vrouw op ontoelaatbare wijze zouden zijn bedrogen zou een juridische aktie meer op zijn plaats zijn.
FAMILIE De persoon met wie Cornelis de Hooghe en zijn vrouw het aan de stok hadden was dus Cornelis Yemans van Zuidland (met spellingsvarianten). Bovendien verbleef Cornelis Yemans ook te Keulen waar Catharina Weldam zich (in 1582) eveneens ophield.
FAMILIE 5 februari 1582 de inbeslaglegging van de inkomsten uit de in Holland gelegen goederen, waaronder een rente van de erfgenamen van Jan Jacobszn. van Utrecht, van de in Keulen woonachtige Catharina van Weldam opheft.