Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Interview: Lt. Colonel Davis with Andrei Martyanov.     Interview met aartsbisschop Carlo Vigano over de huidige westerse anti-mens agenda (9-1-2024, engelstalig).   Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Personen in relatieclusters

Personen in relatieclusters

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 26893 Stamvader Dirk van der Does van Noortwijck 1460 Noordwijk Relatiecluster_1
Achternaam Douza (Does) Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen (van der) Vader Jan Dirksz van der Does 1500-1550 Naamgenoot
Voornaam Janus (Jan) Moeder Anna van Nijenrode 1500
Beroep_bijzonderheden geleerde, dichter. Verkreeg Noordwijk op 22-1-1551. Op 6-4-1604 werd hij ook met de hoge heerlijkheid beleend. 1e_partner Elisabeth van Zuylen 1545 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X Elisabeth van Zuylen (1566), dr v Dirk Stevensz van Zuilen van der Zevender en NN. Kind: Steven (1576-1622, Kanunnik te Utrecht) en Franciscus (1577-1640), Johan, Johanna (ongehuwd), George, Wernaert, Dirk, Josina, Jacob. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Janus (Jan) (van der) Douza (Does), zn v Jan van der Does en Anna van Nijenrode. Geb. 15-12-1545 Noordwijk-Binnen. Overl. 8-10-1604. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 15 Overlijdensmaanddag 8 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 12 Overlijdensmaand 10 Speciaal 0
Geboortejaar 1545 Overlijdensjaar 1604 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Noordwijk-Binnen Plaats_overlijden 's Gravenhage Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Zoon Steven van der Does 1576 1e_partner Anna van Eussum (Ewsum) 1575 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN Jan van der Does stamde uit een adelijk Hollands geslacht, maar verloor al op vijfjarige leeftijd zijn ouders Johan van der Does, heer van Noordwijk, Langeveld en Kattendijke en diens tweede vrouw, Anna van Nijenrode.
ALGEMEEN In 1566 keerde hij terug naar Holland om zijn heerlijkheid Noordwijk te besturen; in hetzelfde jaar trouwde hij met Elizabeth van Zuijlen van Nijeveld.
ALGEMEEN Hoewel hij het Verbond der Edelen had ondertekend, ging zijn belangstelling voornamelijk uit naar humanistische studies, in het bijzonder naar de Neolatijnse poëzie.
ALGEMEEN Hij mengde zich niet in de politieke en religieuze troebelen van zijn tijd - hij liet zowel katholieken als protestanten in zijn bezittingen hun gang gaan - en legde in 1567 de nieuwe eed van trouw aan de koning af.
ALGEMEEN In verband met de landgangen van de Watergeuzen werd het hem in zijn Noordwijkse bezitting te gevaarlijk en vestigde hij zich in zijn stadswoning in Leiden.
ALGEMEEN In 1572 koos ook hij voor de Opstand en sindsdien was hij een belangrijke steun voor Oranje. In december 1572 was Jan van der Does een van de leden van het gezantschap
ALGEMEEN naar koningin Elisabeth van Engeland, om haar om steun in de vorm van geld en manschappen te verzoeken.
ALGEMEEN Toen Leiden door Francisco de Valdez werd ingesloten bevond Van der Does zich in de stad.en nam hij een actief aandeel in de verdediging.
ALGEMEEN Nadat bij een eerste uitval hopman Andries Allertsz was gesneuveld, nam Van der Does het bevel op zich van het legertje vrijwillige stadssoldaten.
ALGEMEEN Geestverwanten vonden zij in de commissaris van de prins, Dirk van Bronkhorst, en in de stadssecretaris Jan van Hout. Kort na de dood van Bronkhorst op 6 september 1574 benoemde de prins de neven Van der Does tot zijn commissarissen.
ALGEMEEN Zij en Jan van Hout waren de vuurvreters die met de soms weifelende burgemeester Pieter Adriaensz. van der Werff de stad Leiden tot het einde toe voor de prins en de vrijheid wisten de behouden.
BEROEP heer van Bergesteyn, Noordwijk en Kattendijke
BEROEP In 1570 werd hij hoogheemraad van Rijnland en zag hij zich voor het eerst beschreven als lid van de Ridderschap in de Staten van Holland.
BEROEP Toen na het ontzet duidelijk werd dat Leiden de vestigingsplaats zou worden van de eerste universiteit van de rebellen, werd Van der Does een van de drie curatoren.
BEROEP Onvermoeibaar heeft hij zich toen ingezet voor de uitbouw van de universiteit, o.a. door het aantrekken van beroemde geleerden als Justus Lipsius en Scaliger.
BEROEP Zelf verklaarde Van der Does dat het aantrekken van Lipsius belangrijker was geweest dan zijn rol tijdens het beleg. Sinds 1585 was Dousa tevens bibliothecaris van de universiteit en werd hij benoemd tot historiograaf van Holland
BEROEP als opvolger van Hadrianus Junius. Hiervoor kwam het goed van pas dat hij een jaar later ook benoemd werd tot charterbewaarder van Holland.
BEROEP Zijn geschiedschrijving van Holland beperkt zich echter tot de middeleeuwse geschiedenis en strekt zich niet uit tot de jaren van de Opstand. T
BEROEP Tenslotte werd hij in 1591 raadsheer in de Hoge Raad, waardoor hij naar Den Haag verhuisde.
BEROEP Noordwijk-Binnen kustgids Eind 16e eeuw bracht de Leidse botanicus Clusius de eerste tulpen naar Leiden en naar de zandige duingrond als vruchtbare bodem daarvoor. In de 19e eeuw overvleugelde de bollen- de kruidenteelt en werd het dorp een bloemenbadplaats".
FAMILIE heren en vrouwen van Noordwijk 1605-1620: Steven van der Does
FAMILIE heren en vrouwen van Noordwijk 1620-1627: Nicolaes Amelisz van de Boekhorst
FAMILIE heren en vrouwen van Noordwijk 1627-1639: Anna van der Does
KINDEREN Dirk van der Does, heer van Bergesteyn en Woudenberg, geb. Utrecht 3 nov. 1580, † 7 juni 1663, X Geertruyd van Reede van Nederhorst (25 febr. 1612)
KINDEREN Hij kwam onder de hoede eerst van zijn grootvader Frans van Nijenrode, daarna van zijn oom Werner van der Does, die hem voor zijn opleiding in Lier en Delft onderbrachten. Daarna studeerde hij in Leuven, Dowaai en Parijs.