Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Personen in stamlijnen

Personen in stamlijnen

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 10789 Stamvader JAN VAN VIJFVE 1530 BRUGGE Relatiecluster_1
Achternaam Vijfve (Vyve, Vijve, Vyfve) Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen van Vader Naamgenoot
Voornaam Jan Moeder
Beroep_bijzonderheden calvinistisch voorman Brugge 1e_partner 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X NN. Kind: Balthasar en Mattheus. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Jan van Vijfve, zn v André en Jacqueline Clienens. Geb. ca 1530 Brugge. Overl. 20-9-1599. vleeshouwer. Kapitein onder Oranje. Gevlucht naar Engeland (8-4-1569). Leden St.Joorisgilde Brugge 1548: Jan v V, zn Donaes. Raad v/h corps (?)2-9-1581 Brugge. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 0 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 0 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1530 Overlijdensjaar 0 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Zierikzee ? Plaats_overlijden Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron http://home.wanadoo.nl/f.e.brandenburg/aqwg71.htm#20413
Zoon Balthasar (Charles) van Vijfve 1552-1621 1e_partner Catherijntje de Neuv (Neve) 1560 2e_partner
Zoon Mattheus van Vijven 1560 1e_partner Janneke NN 1560 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN de archieven bewaarden de namen van een 200 protestanten, die te Brugge in de jaren 1584-1587 vertoefden. De organisatie bleef niet lang uit. De raad der ouderlingen bestond, uit 7 leden onder de leiding van Jan Van Vijve.
ALGEMEEN SEDERT DE KOMST VAN ALVA TOT AAN DE ZEGEPRAAL DER VRIJHEID IN VLAANDEREN. 1567 - 1578
ALGEMEEN 4. Brugsche burgers, onder Alva der hervorming toegedaan: Hubertus Goltzius, Mr. Jacobus Reevardus, Nicolaas Cobryse, Jan van Vijven
ALGEMEEN JAN VAN VIJVEN, wiens naam wij naderhand nogmaals horen zullen, oefende te Brugge het bedrijf van vleeshouwer. Het geslacht VAN VIJVE komt in de zestiende eeuw meermalen voor onder Brugge's magistraatsleden.
ALGEMEEN Tijdens de openbare predikatiën verontrustten de vrienden van broeder CORNELIS hem met het gerucht, dat VAN VIJVEN zou gedreigd hebben hem op de vleesbank te brengen.
ALGEMEEN Thans, in 1569 (8 April), bevond zich het voormalig opperhoofd van het consistorie als vluchteling in Engeland.
ALGEMEEN Kapitein Michiel van Viue." Zonder twijfel vinden wij hier kapitein MICHIEL VAN VIJVE weder, die, bijgenaamd kapitein Stijfbeen, door CHIMAY in Augustus 1583 uit Oostende was ontboden
ALGEMEEN en in plaats van JACOBUS DE GROOF het bevel over het kasteel van Sluis ontvangen had. Hij moet dus naderhand naar Brugge zijn teruggekeerd en kwam nu nogmaals te Sluis weder.
ALGEMEEN CHIMAY had zich in hem bedrogen: hij was een belijder van de hervormde Godsdienst.
ALGEMEEN Het geslacht VAN VIVE, VAN VIJVE of VAN VIJVEN was weleer zó aanzienlijk te Brugge, dat het onder de magistraatspersonen genoemd wordt. Zo was ALBINUS VAN VIJVEN pensionaris van de stad in 1533 en 1537 en burgemeester van der courpse in 1535.
ALGEMEEN Zo was ook MATTHEUS VAN VIJVE in 1566 pensionaris. Dat nu JAN VAN VIJVE, die te Brugge het bedrijf van vleeshouwer uitoefende en dien wij reeds kennen als het hoofd van het consistorie aldaar,
ALGEMEEN door wien omstreeks 1567 de rijke kooplieden waren samengeroepen om geld te verschaffen tot de oorlog tegen Spanje 2, dat deze onze ouderling Jan van Vive" was is vrij zeker aan te nemen.
ALGEMEEN Als wij in onze naamlijst zijn zoon MATTHEUS, op hem volgende, met hem uit Brugge overgekomen, lidmaat en gehuwd zien, dan zien wij in onze onderstelling niets onmogelijks, en wij twijfelen er niet meer aan.
ALGEMEEN Wij ontmoeten hier dus een man, die in de hachelijkste tijden de grootste invloed en het hoogste aanzien had gehad in de Brugse gemeente, die voor haar geijverd had en voor haar gevlucht was naar Engeland en die nu andermaal naar Sluis moest wijken.
ALGEMEEN Doch waaruit blijkt nu, dat VAN VIJVE het ouderlingschap te Brugge bediend had? Het kerkenraadsactenboek van Sluis, lopende van 1578 tot 1587, geeft daarvan getuigenis.
ALGEMEEN Wij nemen de daarop betrekkelijke aantekening over, waardoor wij tevens een blik op de geschiedenis en op het inwendig leven van de gemeente kunnen werpen.
ALGEMEEN Sluis lidmaten 21-8-1586: Mattheus van Vive, Janszoon, met Janneken, uxor." Attest. 21-12-1586: "Balthasar van Viue."
ALGEMEEN DE KERKHERVORMING TE BRUGGE. EEN HISTORISCH TAFEREEL VOOR CHRISTENEN, DIE VOEDSEL ZOEKEN VOOR DE GEEST EN OP GODS WEGEN LETTEN, DOOR H. Q. JANSSEN, PREDIKANT TE ST. ANNA TER MUIDEN,
ALGEMEEN 1 Blijkens het onuitgegeven verslag der Commissarissen voor Brugge omtrent de handelingen van den ijverigen Brugschen Hervormde Jan van Vijfve, aldaar en te Veurne.
ALGEMEEN Volgens dit verslag toch had deze , omstreeks Kerstmis uit Amsterdam teruggekomen , gezegd : dat Brederode en de Graaf (Lodewijk nam.) hem beloofden en zwoeren , deseetarissen met lijf en good te verdedigen ,
ALGEMEEN en dat zij daartoe in Duitschland 5000 miters en 30 vendels voetknechten hadden , voor welker soldij de Consistorie van Brugge en die van Dixmniden , V eurne, Nieuwpoort en Ostende elk 4000 gulden zoeden betalen ,
ALGEMEEN die binnen 3 weken in handen van Marco Perez (Antwerpsche Geuzenkoopman) te Antwerpen moesten gesteld wordeu. 2 Verg. cant. 1 boven , bladz. 64.
ALGEMEEN Bij de komst van Alva vluchtte Van Vijve, zoals veel geloofsgenoten, naar Engeland maar keerde in 1576 terug, Hij was een uiterst bedrijvig lid van de Brugse Calvinistische gemeente,
ALGEMEEN was lid van de door Ryhove (de la Kethulle) op 19 maart 1578 aangestelde Krijgsraad" of Raad der XVIII, trok daarna op zoek naar predikanten voor Brugge en was zelf Ouderling van de Brugse kerk.
ALGEMEEN 30. Jan Van Vijve was steeds in 1566 een fervant aanhanger van de hervorming: A.C. DE SCHREVEL, 'Troubles ReIigieux du XVIme Siecle au Quartier de Bruges, 1566-1568', in: Acta Aern. XLII (1892).
ALGEMEEN Huise (bij Oudenaarde): Eerstgekende heer van Huise was Eustachius van Vijve, in 1080 vermeld als Eustachius van Usa; in XIII in bezit van de familie Van Steeland, later van de aanzienlijke families als de Béthune, Vilain XIIII, de Montmorency.
ALGEMEEN In 1654 aangekocht door J.-B. della Faille en in 1736 tot baronie verheven. Ingewikkelde heerlijke structuur met verschillende andere heerlijke lenen en goederen in Huise gehouden van de Gentse St.-Pietersabdij en van de Prince de Ligne.
BOEKEN Jacques VAN VYVE, Histoire et généalogie de la famille van Vyve, Brussel, 1982, blz. 151.
BOEKEN Jan was deken van de Brugse beenhouwers, woonde in Beenhouwersstraat 19, huis 'De Wilde Stier' Brugge.
FAMILIE Pieter van Vyve, overleden in 't jaer 1583.