Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Personen in stamlijnen

Personen in stamlijnen

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 12583 Stamvader JAN VAN SONNE V ODENBOSGHE 1200 D BOSCH Relatiecluster_1
Achternaam Sonne van Odenbosghe Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen van Vader Naamgenoot
Voornaam Jan Moeder
Beroep_bijzonderheden Bezit het goed „De Baest' bij Oostelbeers. Jean de Sonne, schepen 1237, 1240, 1241, 1243. 1e_partner 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X NN. Kind: Tielman X NN, Lutgardis X Colen (Colo) van Orle (Oerle). 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Jan van Sonne van Odenbosghe, zn v en . Geb. ca 1200 's Hertogenbosch ? 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 0 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 0 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1200 Overlijdensjaar 0 Niet_publiek 0
Geboorteplaats 's Hertogenbosch ? Plaats_overlijden Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron DBL J. A. M. Coolen, Trophées tant sacrés que profanes du duché de Brabant
Zoon Tielman Jan van Zonne 1225 1e_partner 2e_partner
Dochter Lutgardis van Sonne van Odenbosghe 1235 1e_partner Colo van Orle (Oerle) 1235 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN In 1225 wordt Baest voor het eerst genoemd, zijnde een 'woud' in bezit van de Abdij van Berne. Het landgoed ontstaat uit een oude Middeleeuwse nederzetting, de Baester Hoeven.
ALGEMEEN Bij de restauratie van Huis te Baest stuit men op de fundering van een klein, vierkant fort, met muren van 1,5 à 2 meter dik, opgetrokken uit kloostermoppen. Over de oorsprong van het fort is niets bekend.
ALGEMEEN Wel is zeker dat het een strategisch belangrijk kruispunt van wegen bewaakt. Tussen 1317 en 1660 is het gebied in bezit van de Abdij van Tongerlo.
ALGEMEEN In de eerste helft van de 16e eeuw wordt het landgoed geplunderd door Maarten van Rossum, veldmaarschalk in dienst van de Hertog van Gelre, waarbij het huis in vlammen opgaat.
ALGEMEEN Al in 1548 wordt het huis herbouwd. De huidige grondvorm dateert nog van die tijd. Eerst in 1800 en later in 1854 vinden verbouwingen in Classisistisehe stijl plaats.
FAMILIE Op 30-1-1320 verhaalt een oorkonde van de Abdij van Tongerlo over Henricus van Zonne en Petrus Steenwech die afstand doen van hun goederen van Baest onder Oostelbeers.
FAMILIE Petrus Steenwech is getrouwd met Heilwich, dochter van Colo van Orle en Lutgardis van Zonne van Odenbosge. Je kunt aannemen dat Lutgardis vrij nauw verwant moet zijn aan Henrick van Zonne (Brab. Leeuw 1974).