Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  BIDEN AND THE NEOCONS DECIDE TO ATTACK RUSSIA.     Interview met aartsbisschop Carlo Vigano over de huidige westerse anti-mens agenda (9-1-2024, engelstalig).   Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Personen in stamlijnen

Personen in stamlijnen

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 26727 Stamvader OLIVIER DE HONDT 1535 WAKKEN Relatiecluster_1
Achternaam Hondius (de Hondt) Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen Vader Olivier de Hondt 1535 Naamgenoot
Voornaam Jodocus (Joos, Josse) I Moeder Petronella van Havertuyn 1535
Beroep_bijzonderheden boekdrukker, cartograaf 1e_partner Colette van den Keere 1568-1629 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X Colette van den Keere (11-4-1587 Austin Fryars, Londen), dr v Hendrick en NN. Kind (ook 4 drs): Catharina, Henricus II X Johanna Verspreet (1621). Na dood broer Jodocus II (1629) terug naar het ouderlijk huis 'De Wackere Hondt'. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Jodocus (Joos, Josse) Hondius, zn v Olivier de Hondt en Petronella van Havertuyn. Geb. 1563. Overl. 10-2-1611 Amsterdam. Boekdrukker, cartograaf. 1604 Mercatorplaten gekocht , 2 jaar later 3e uitgave Mercators atlas, vermeerderd met 36 kaarten. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 17 Overlijdensmaanddag 10 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 10 Overlijdensmaand 2 Speciaal 0
Geboortejaar 1563 Overlijdensjaar 1611 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Wakken Plaats_overlijden Amsterdam Man 1
Geboorteprovincie Vlaanderen Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Dochter Elisabeth Hondius (de Hont) 1579-1627 1e_partner Jan (Jean) II Janssonius (Jansson, Literaire) 1588-1664 2e_partner
Zoon Justus (Jodocus) II Hondius 1593 1e_partner 2e_partner
Zoon Henricus II Hondius 1597-1651 1e_partner Johanna Verspreet 1600 2e_partner
Dochter Petronella Hondius 1603-1678 1e_partner Johannes Jans Wissel 1608-1648 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
BEROEP Jodocus studeerde Latijn, Grieks en wiskunde, en gaf blijk van een ongewone begaafdheid voor tekenkunst,calligrafie en de gravure.
BEROEP Na de capitulatie van Gent voor de Spanjaarden in 1584 verkoos hij samen met zijn zuster Jacomina, ook een calligrafe, in ballingschap naar Londen te trekken waar ze door talrijke geloofs- en landgenoten hartelijk ontvangen werden.
BEROEP Jacomina d'Hondt trouwde daar met Pieter van den Berghe (Petrus Montanus).
BEROEP In de jaren die Hondius te LOnden doorbracht voltooide hij zijn wiskundige vorming en ontpopte zich tot een uitstekend wiskundige en cartograaf.
BEROEP Hondius was 30 jaar oud toen hij in 1593 naar Amsterdam verhuisde.
BEROEP Met zijn beide schoonbroers Petrus Kaerius en Petrus Montanus kwam Hondius tot een duurzame en vruchtbare samenwerking evenals met Cornelius Claeszoon, een Brabander, waarschijnlijk uit Overijse.
BEROEP Als drukker en boekverkoper gevestigd opt Water int Schrijf-boeck" bezat hij de belangrijkste uitgeverij van Amsterdam in het begin van de 17de eeuw. Claeszoon belastte Hondius met graveerwerk, later werd hij zijn vennoot.
BEROEP Onder de vele opdrachten welke Hondius samen met Kaerius voor C.Claesz uitvoerde, was het graveren van de kaarten in de Nieuwe Beschryvinghe ende Caert-Boeck vande Midlantsche Zee" uit 1595 van Willem Barentszoon met medewerking van Plancius.
BEROEP Een ander werk van Hondius uit 1595 voor de dezelfde uitgever bestond in een verkleining van een Portugese kaart van het oude koninkrijk Kongo. De kaarten van het Caert-Thresoor", een wereldatlas in zakformaat,
BEROEP in 1598 te Middelborg door Barent Langenes uitgegeven, werden eveneens door Hondius en Kaerius samen gegraveerd.Dat werk kende een ongehoord succes en werd in verschillende talen vertaald
BEROEP In 1604, de tijd waarin Hondius aan de universiteit van Leiden wiskunde studeerde,werden aldaar de bibliotheek van Gerard Mercator en de koperplaten van zijn atlas geveild.
BEROEP Op raad van Petrus Bertius kocht Hondius voor een hoog bedrag de koperplaten. In 1606 verscheen van hem een aangevulde Latijnse uitgave van Mercator's atlas, in associatie met C.Claesz.
BEROEP In opdracht aan de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden en ook in het voorwoord tot de lezer gaf Hondius uiting aan zijn onverholen bewondering voor het werk van Mercator.
BEROEP Na het tractaat van Mercator over de schepping van het heelal volgden de 107 oorspronkelijke atlaskaarten en daarna 36 nieuwe waarvan enkele van Hondius' hand.
BEROEP Het jaar daarop volgden twee uitgaven, een Latijnse en een Franse. De eerste Nederlandse publicatie verscheen pas in 1633 en was gedrukt bij Johannes Janssonius
BEROEP , medewerker en opvolger van Jodocus Hondius' zoon, Henricus.
BEROEP Cornelis Clasz and Johannes Janssonius of Arnhem (the elder Janssonius) were the publishers chosen for this ‘miniature’ endeavour.