Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Personen in stamlijnen

Personen in stamlijnen

Persoonsnr 29519 Stamvader PIERRE GRAMAYE 1440 ANTWERPEN Relatiecluster_1
Achternaam Gramaye Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen Vader Thomas Gramaye 1520 Naamgenoot
Voornaam Jean Baptista Moeder
Beroep_bijzonderheden Geleerde, geschiedschrijver 1e_partner 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X NN. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Jean Baptista Gramaye, zn v Thomas Gramaye en NN. Geb. 1579 Antwerpen, overl. 1635 Lübeck. Geleerde, geschiedschrijver, schrijver van Taxandria. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 0 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 0 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1579 Overlijdensjaar 1635 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Antwerpen Plaats_overlijden Lübeck Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Aard Bron Omschrijving
BEROEP Gramaye deelt zijn lezers mede dat hij veel informatie heeft gekregen van Hendrik Montens en Gerard Havermans terwijl hij ook veel te danken heeft aan Jan Baptista Keermans, defavoriete adviseur van Filips Willem
BEROEP Hendrik Montens (1565?-1627) stamde uit een Bredaas geslacht waarvan al in de late vijftiende eeuw leden in dienst waren van de Bredase Nassaus.
BEROEP Hendrik was een bekend rechtsgeleerde en stelde in 1598 de costumen van stad enland van Breda op schrift. Hij was lid van het stadsbestuur en werd tenslotte in 1625 na deovergave van de stad benoemd tot griffier als opvolger van Gerard Havermans
BEROEP De tekst vande Antiquitates zelf zal niet later dan rond 1620 zijn voltooid omdat de overdracht van Ter Brake aan prins Filips Willem en zijn opvolger Maurits in 1616-1621 wel wordt vermeld,
BEROEP maar een veel ingrijpender gebeurtenis als het beleg en de overgave van Breda in 1625 niet.
BEROEP Pas de Bredase griffier Van Vliet heeft kort na 1660 het bij Gramaye nog bestaande gat tussenGertrudis en Hilsondis opgevuld met een rij door hem verzonnen graven.
BEROEP Hij publiceerde denu doorlopende stamreeks voor het eerst in 1664 en droeg het boekje op aan de prins vanOranje als heer van Breda, de latere koning-stadhouder Willem III.
BEROEP Conclusie: We vatten nog even samen wat in het voorgaande is geconcludeerd.
BEROEP a. Het graafschap Strijen heeft nooit bestaan. Het is tussen 1600 en 1605 in de Zuidelijke Nederlanden bedacht.
BEROEP b. De oorkonden van 967 en 992 zijn tussen 1600 en 1605 in elkaar gezet.
BEROEP c. Zij waren op de allereerste plaats bestemd voor de toekomstige baron van Breda, FilipsWillem, de oudste katholieke zoon van Willem van Oranje.
BEROEP d. De boodschap van beide oorkonden aan Filips Willem luidde: bescherm als goed katholiek enindachtig uw zieleheil het bezit van de katholieke kerk, in het bijzonder dat van de abdij vanThorn
BEROEP in de Baronie en vooral het Thornse bezit in Geertruidenberg dat al in beslag isgenomen door uw vader. Geef de kerk terug wat haar wederrechtelijk ontnomen is.
BEROEP e. De vervalsingen zijn vermoedelijk gemaakt door Jan Baptist Gramaye die daarbij geholpen isdoor enige Bredase rechtsgeleerden en de eerste raadsheer van prins Filips Willem,Keermans.
BEROEP f. Het idee paste goed in het grote plan voor de (re)constructie van een Zuid-Nederlandsekatholieke staat, een filiaal van het rijk van de Habsburgers dat zich nog steeds over grotedelen van Europa en de Nieuwe Wereld uitstrekte.
BEROEP Daarbinnen kon ook het aloude, luisterrijkeen voortreffelijke hertogdom Brabant weer worden hersteld.
BEROEP g. De oorkonden werden na de dood van Filips Willem voor andere doeleinden gebruikt, zoalstoen de prins van Oranje als baron van Breda zijn positie wilde versterken tegenover deStaten-Generaal en de Hollandse regenten.
FAMILIE Door zijn oom, die bisschop van Antwerpen was, werd hij in 1610 naar Holland gezonden om langs diplomatieke weg het Bestand ten gunste van de katholieken omte buigen.
FAMILIE De gereformeerden waren namelijk terstond na het ingaan van het bestand begonnen met de oprichting van nieuwe gemeenten in de Baronie en met het uitzenden van predikanten.
FAMILIE Bovendien werd de confiscatie van de geestelijke goederen na 1609 in deBaronie doorgevoerd wat de bisschop betreurde.