Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Zoeken naar personen

Zoeken naar personen

Zoeken op achternaam: ZONDER voorvoegsel, jokers (het %-teken) sterk aanbevolen! Bijvoorbeeld: Val%k%b%r% als u naar Valckenborch zoekt.
Als u het veld achternaam (niet hoofdlettergevoelig) heeft ingevuld, toets dan Tab om naar het volgende veld te gaan.
Druk op de knop 'Query verzenden' of toets Enter om de zoekactie te starten.
Vul hier de achternaam in:
Voornaam (niet verplicht): Vanaf geboortejaar (aanbevolen):

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 19310 Stamvader SIMON BACX 1465 DEN BOSCH Relatiecluster_1
Achternaam Bacx Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen Vader Jan Simonsz Bacx van Herenthals 1475-1552 Naamgenoot
Voornaam Jacob Jans Moeder Heylwig Wouters van den Hove 1475-1555
Beroep_bijzonderheden rentmeester 's-Hertogenbosch. Zoon Johan X Maria van Huchtenbroeck, X Geertruijt Willems van Dorp. 1e_partner Anna Jan Gozewijnsz Hack van Hogerheide 1520 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X Anna Jan Gozewijnsz Hack van Hogerheide, dr v Jan Hack en Agatha van de Eckhart. Kind: Heilwig, Simon X Anna van Gameren, Johan X NN, Paulus X Elisabeth Joachimi, Marcelis X Anna Maria Berck. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Jacob Jans Bacx, zn v Jan Bacx en Heylwig van den Hove. Geb. 1517. Overl. 1591. Rentmeester 's-Hertogenbosch. Functie vergund aan Thomas Grammaye. Door ruimte te geven aan Jacob werd deze verplicht aan Thomas. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 0 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 0 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1517 Overlijdensjaar 1591 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Plaats_overlijden Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron DNL 1912 JRG 30 pag. 247, 248. W. Wijnandts van Resandt EN Ons Voorgeslacht 689 juli-augustus 2016 pag. 333.
Zoon Simon Jacobs Bacx 1550 1e_partner Anna van Gameren 1550 2e_partner
Dochter Heilwich Jacobs Bacx 1555 1e_partner Goyart Jaspers van Eyck 1555 2e_partner
Zoon Johan Jacobs Bacx 1555-1634 1e_partner 2e_partner
Zoon Marcelis Jacobs Bacx 1560 1e_partner Anna Maria Berck 1560 2e_partner
Zoon Pauwels Jacobs Bacx 1560 1e_partner Elisabeth Joachims 1560 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN Ten tijde van de Jacop Bacx als opvolger van Dirk Arntz was de omvang (1577) van de Strijdhoef 80 bunder leengoed, waarbij pachters waren Willem Peter Wouters en Peter Willemssoen
BEROEP Deze plaats is vergund aan Thomas Grammaye, maar deze is zelf van veel beter voorzien. Door ruimte te geven aan Jacob Bacx heeft hij deze vermoedelijk tot meer verplicht dan tot louter dankbaarheid.
BEROEP Hoe dan ook, Jacob Bax, wiens vader door de staten nog niet vergeten is, wordt een geschikt ontvanger geacht voor het innen van vijf-en-dertig duizend pond en de imposten van de vier speciën.
BEROEP Borg voor Jacob staan zijn zwager Joost van Auwen, en Dirk Arnts, een man die zich een twintig jaar later, als een vurig tegenstander van de politiek van de koning doet gelden. Ook later blijkt dat Jacob en Dirk dikke vrienden zijn geweest
FAMILIE De opvolgers van deze Jacop Bacx (de verdeling der erfenis duurde wel tot 1619 !) waren in 1592 zijn 2 kleinkinderen 1 Jacop en 2 Jan.
FAMILIE 2 kleinzoon Jan Bacx kreeg de Kleine Strijdhoeff (pachter 1619: Adriaan Cornelis Adriaansz) , daarna 1619 aan Jr Jan Bacx zn v w Jr Simon Bacx.
FAMILIE 1 kleinzoon Jacop Bacx kreeg de Grote Strijdhoeff (pachter 1619: Elisabeth wed van Simon Peter Priem), daarna 1619 Guillaume de Levin seigneur de
FAMILIE Faussart x Anna Beck wed v Marcelis BACX, daarna diens nazaat jacob Bacx die 1620 verkoopt aan Jr Peter van BROEKHOVEN rentmr van Staten van Brabant.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Behalve Simon hebben ook alle andere zoons van Jacob Bax voor de opstand gekozen. De omgeving van de stad, welke door het uitblijven van bestendige successen van Parma buiten de verovering van Antwerpen,
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax in een frontlinie terechtkwam, werd door hen onveilig gemaakt. De stad probeerde zich in die netelige positie te omringen met verdedigingspunten. Daartoe werden kleine versterkingen gelegd op de edelmanswoningen in de Meierij,
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax zo ook op de Nemelaar. De soldaten aldaar slaagden er op de nieuwjaarsdag van 1584 in acht soldaten van hopman Bacx te verrassen toen zij in de herberg die de vorster te Oisterwijk hield, luidkeels psalmen zaten te zingen.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax De strooptochten van de Bacxen strekte zich uit tot onder de muren van de stad, zoals Vucht, waar Jan Bacx er, tot overmaat voor de bossche poorters, erin slaagde de uitgezonden stadscompagniën van capitein Pauwels Wynants
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax en Herman Colen ook nog een nederlaag te bezorgen. Anderzijds raakte Marcelis Bax in 1581, het jaar daarop, tijdens een strooptocht naar Sint Oedenrode in gevangenschap.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Onnodig te zeggen, dat de rentmeester, die in de stad de laatste penningen van de uitgeschudde Meierijenaars en poorters, wier goederen niets meer opbrachten, had te ontvangen, allengs met een scheel oog werd aangekeken.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Wanneer in 1582 de pachters en dorpelingen van Helvoirt het slachtoffer zijn van de terreuracties vanuit Heusden ontlaadt zich de woede daarover boven het hoofd van Jacob Bacx.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Na de verzoening van 's-Hertogenbosch met de koning is binnen de stad meester Henrik Bloeyman wel de invloedrijkste man. Hij is niet slechts een verwoed tegenstander van
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Jacob Bacx' oude vriend Dirk Arnts gebleken, doch ook pandheer van het geteisterde dorp. De beste remedie vindt hij dat men Bax zijn hooft sal affsneyden ende in een sack den kynderen thuys seynden !.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Hij krijgt de stadsbestuurders en vervolgens de hele raad, waardoor de stedelijke bevolking wordt vertegenwoordigd zover, dat Jacob Bax gedwongen wordt zijn zoons een vermanend schrijven te sturen,
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax ten eynde sy ophouden ende doen ophouden van alle voorderen brandt ende dreygementen", en de aangerichte schade te herstellen. Het schrijven dat Jacob doet uitgaan vertolkt de felle verontwaardiging onvoldoende
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax en Jacob wordt, in het dictee voor zijn zoons, terloops te verstaan gegeven dat hun euveldaden zullen gewroken worden aan zijn lijff ende goet". Dat Jacob Bax onder die omstandigheden van zijn goed
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax in Udenhout heeft kunnen genieten moet wel uitgesloten worden geacht. Met zijn vrouw en zijn kleindochter Catharina van Eyck bevindt hij zich in de stad feitelijk in gijzeling.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Jacob zal er reden in gezien hebben zijn goederen in de stad van de hand te doen. Zijn.huis in de Verwerstraat doet hij over aan zijn zwager Joost van Auwen.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Hij kon dit missen omdat hij al lang woonde in het huis van zijn zuster en haar kinderen, de Prounincks, in de Postelstraat .
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Aldus wordt in 1591 in de nalatenschap van de geboren en rijke bossche poorter geen huis binnen de stad aangetroffen !
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Overigens schijnen de laatste jaren van Jacob Bax wel rustiger te zijn geweest. De vijandigheid jegens hun vader heeft de gebroeders Bax er toe gebracht een anderen werkkring voor hunne krijgshaftigheid te zoeken"
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Henrik Bloeyman is gestorven 53) en de stad is in 1587 bereid ten huize van Jacob een feestmaal aan te richten voor een oude bekende die tot gouverneur van de stad wordt benoemd, wanneer op de 14de juli 1587
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Houtepen, de naam waaronder Claude de Barlaymont in de Meierij het beste bekend is, is gesneuveld.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax In Brussel hebben de Bacxen het wel zo verkorven, dat het duidelijk is, dat Jacob de laatste rentmeester onder hen zal wezen. Nog tijdens het leven van Jacob wordt zijn opvolger al aangewezen.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Het is een stadsgenoot, meester Henrik van Broechoven. Die van Broechhovens beleefden toen een snelle maatschappelijke opgang, welke niet naliet in de oudere leidende kring van den Bosch wrevel te verwekken.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Een man als Willem van Delft alias van Henxtum heeft zich er luide over beklaagd 54). Er werden standsverschillen gevoeld waarvan ons de nuances ontgaan; reeds in het begin der zeventiende eeuw worden de van Broechovens aangeduid als jonkers.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Jacob is echter alle reden tot wrevel gegeven. In 1589 stapt meester Henrik van Brouchoven als geëligeerde rentmeester" naar zijn kantoor om zich van de zaken op de hoogte te stellen en Jacob zijn diensten aan te bieden.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Een erg hartelijk ontvangst schijnt hij niet te verwachten want in zijn kielzog komen drie notarissen mee om als notaris-en-twee-getuigen een acte op te stellen betreffende de ontmoeting.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax De ongevraagde diensten zijn Jacob zo onaangenaam, dat hij zijn indringer toevoegt: gaat, dat U den duivel den nek moet breken."
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Henrik kan echter niet zo vlug verdwijnen of hij krijgt nog te horen dat Jacob aan niemand verantwoording schuldig is dan de heren Staten, die hij nog onlangs borgtocht heeft moeten stellen voor zijn beheer.
KINDEREN Snoerman: Jacob Bax Op die 21ste october 1589 is er om meerder bitterheyt ende ranceur te schouwen" verder maar het zwijgen toe gedaan.