Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force

Zoeken naar personen

Zoeken naar personen

Zoeken op achternaam: ZONDER voorvoegsel, jokers (het %-teken) sterk aanbevolen! Bijvoorbeeld: Val%k%b%r% als u naar Valckenborch zoekt.
Als u het veld achternaam (niet hoofdlettergevoelig) heeft ingevuld, toets dan Tab om naar het volgende veld te gaan.
Druk op de knop 'Query verzenden' of toets Enter om de zoekactie te starten.
Vul hier de achternaam in:
Voornaam (niet verplicht): Vanaf geboortejaar (aanbevolen):

Tijdlijn    Tijdlijn in tekst    Tijdlijn in tekst (compleet)  
Persoonsnr 3211 Stamvader JOHAN VAN DER VEEKEN 1520 MECHELEN Relatiecluster_1
Achternaam Veeken (Veecque) Stammoeder Relatiecluster_2
Overige_namen van der Vader Jan (Johan) van der Veeken 1520 Naamgenoot
Voornaam Johan (Jan, Hans) Jansz Moeder Barbara Huybertsdr Verwey 1520
Beroep_bijzonderheden VOC staats, reder en bankier. Liet 100.000 Vlaamse ponden na, wat in die tijd (1616) gelijk stond aan 600.000 Nederlandse guldens. 1e_partner Johanna Quinget (Quingeth, Quingetti) 1555-1591 4e_partner
Relaties_bijzonderheden X Johanna Quingetti, WS dr v Christoffel Quinget en Catharina van Surck. 2e_partner 5e_partner
Data_persoon Johan (Jan) van der Veeken, zn v Jan en Barbara Verwey. Conn: Wittert, Draeck en Balthazar de Moucheron. J. organiseerde (met Pieter Verhagen) 1598 expeditie via Straat Magellaan naar Indië (Isaac Le Maire !!). Met 5 schepen olv Jacques Mahu. 3e_partner 6e_partner
Geboortemaanddag 0 Overlijdensmaanddag 0 Rechte_afstamming 0
Geboortemaand 0 Overlijdensmaand 0 Speciaal 0
Geboortejaar 1549 Overlijdensjaar 1616 Niet_publiek 0
Geboorteplaats Mechelen Plaats_overlijden Rotterdam Man 1
Geboorteprovincie Provincie_overlijden
Geboorteland Land_overlijden Bron
Dochter Johanna van der Veeken 1580 1e_partner Johan van Aerssen 1579-1654 2e_partner
Dochter Cornelia van der Veeken 1580 1e_partner Peter Helman (Heiman) 1594-1644 2e_partner
Dochter Barbara van der Veeken 1580 1e_partner Johan Baptista 't Kint van Rodenbeke 1580 2e_partner
Zoon Philips van der Veeken 1580-1609 1e_partner 2e_partner
Dochter Maria van der Veeken 1583-1653 1e_partner Jacob (Jacques ) van Aerssen 1576-1660 2e_partner
Dochter Catharina van der Veecken 1590 1e_partner Ferdinand Helman 1557-1617 2e_partner
Aard Bron Omschrijving
ALGEMEEN Van der Veeken was als reder en koopman een zeer vermogend man geworden, en hij was bankier en geldschieter voor onder andere de Staten-Generaal, Staten van Holland en persoonlijk vriend en geldschieter van Johan van Oldenbarnevelt.
ALGEMEEN Samen met Pieter van den Hagen organiseerde hij in 1598 een expeditie; om via de Straat Magellaan naar Indië te varen. Een vloot met 5 schepen en 494 (volgens andere bronnen 507) koppen onder leiding van Jacques Mahu.
ALGEMEEN In 1612 kocht hij de heerlijkheden Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel, in Capelle liet hij een geheel nieuw kasteel bouwen met torens, grachten en ophaalbruggen.
ALGEMEEN Johan van der Veeken (Mechelen, 1549 - Rotterdam, 1616) was burgemeester van Antwerpen en kwam naar Den Briel waar hij in 1575 burgemeester werd.
ALGEMEEN Omdat hij rooms-katholiek was gebleven, kon hij geen lid van het vroedschap worden. Hij had een belangrijke invloed op de oprichting van De Kamer van de VOC in Rotterdam
ALGEMEEN en werd als eerste bewindvoerder gekozen.
ALGEMEEN Als koopman en reder te Rotterdam houdt van der Veeken zich intensief bezig met de handel op de traditionele lijn van Frankrijk en Italië met wijn en zout naar het Oostzeegebied,
ALGEMEEN vanwaar men hout en tarwe naar zuidelijker streken brengt, maar de vaart op Afrika, Amerika en Indië heeft van meetafaan zijn volle aandacht gehad. Met compagnon Pieter van der Hagen rustte hij in 1597 schepen
ALGEMEEN uit om te gaan handelen op de kusten van Guinea, Guyana en West-Indië *). Vervolgens zijn ze betrokken bij ondernemingen naar Indië, die echter minder gunstig aflopen.
ALGEMEEN Van der Veeken heeft ook als bankier een voorname rol gespeeld, zodat De Jonge hem betitelt als de 'Hollandse Fugger'. Hij maakte de subsidies over naar Hendrik IV van Frankrijk en omgekeerd geeft Frankrijk
ALGEMEEN na 1598 zijn geldelijke steun via Van der Veeken. Belangrijker nog is zijn aandeel in het aflossen van de Engelse pandsteden onder leiding van zijn vriend Van Oldenbarnevelt.
ALGEMEEN En hij spaarde geen moeite om de grote bedragen van 100.000 pond bijeen te krijgen met de woorden 'men moet in sulcken ocasiën malcanderen helpen ende al bijsetten datt men can'
ALGEMEEN Bleef Van der Veken zelf katholiek, toch was hij evenals zijn tijdgenoot Le Maire, jegens andersdenkenden zeer verdraagzaam. Van een breuk met zijn hervormden broeder blijkt geen spoor;
ALGEMEEN integendeel na diens dood treedt hij op als de behartiger van de belangen der kinderen. En van zijn eigen kinderen huwde hij twee dochters, Maria en Johanna, uit aan leden van het streng gereformeerde geslacht Van Aerssen.
ALGEMEEN De drie andere dochters echter - zijn eenige zoon Philips was reeds in 1609 gestorven -, deden katholieke huwelijken. Maar den vader bleven zij allen gelijkelijk dierbaar:
ALGEMEEN in zijn testament zorgde hij er uitdrukkelijk voor, dat niet de eene boven de andere bevoordeeld werd.
ALGEMEEN ‘De kooplieden, die men tot hiertoe het meest zag wagen’, zegt De Jonge, ‘waren ook nu weer de stoutste reeders’ en Van der Veken was niet een van de minsten onder hen.
ALGEMEEN Naast Cornelis Matelief, Nicolaas Gruel, Pieter van der Hagen, Balthazar de Moucheron, Frederik l'Hermite en anderen treedt hij, energiek en doortastend, op den voorgrond.
ALGEMEEN In 1600 zond hij wederom, nu vereenigd met den Zeeuwschen koopman Hesse, een schip van 100 last naar Amerika.
KINDEREN Catharina gehuwd in 1603 met Ferd. Heiman uit Antwerpen, Maria gehuwd in 1603 met Jacob van Herssen uit Den Haag,
KINDEREN Wiersum, Van der Veeken, Ned. Leeuw 1913, K 235/236. Barbara gehuwd in 1613 met Johan Baptista Kint uit Rodenbeke. Dit echtpaar heeft nog enige tijd na 1616 op het slot in Kapelle gewoond.
KINDEREN Wiersum, Van der Veeken, Ned. Leeuw 1913, K 235/236. Op deze tak kwam ook de ambachtsheerlijkheid, die in 1666 aan de stad Gouda werd overgedragen.
KINDEREN Wiersum, Van der Veeken, Ned. Leeuw 1913, K 235/236. Johanna gehuwd in 1608 met Johan van Aerssen uit Den Haag. Cornelia gehuwd in 1611 met Henry de Houwijn, heer van Heemstede.
KINDEREN Wiersum, Van der Veeken, Ned. Leeuw 1913, K 235/236. Jan VAN DER Veeken is te Mechelen geboren in 1549; vestigde zich te Rotterdam, en was Katholiek. Philips was zijn eenige zoon, en deze overleed op den Goeden Vrijdag van 1609.